Rekord ruchu redGalaxy CDN w trakcie #koncertdlabohaterów na player.pl

redGalaxy CDN obsłużył rekordowy ruch na poziomie blisko 750 Gb/s. Za przyrost ruchu odpowiadał #koncertdlabohaterów transmitowany za pośrednictwem serwisu player.pl.

Portal player.pl od 2011 r. wykorzystuje technologię redGalaxy rozwijaną przez Atende Software. Jednym z elementów dostarczanej platformy technologicznej jest rozproszony system dystrybucji treści, redGalaxy CDN, umożliwiający emisję strumieniowych treści wideo w bardzo dużej skali. System składa się z około 200 serwerów rozlokowanych w sieciach najważniejszych operatorów telekomunikacyjnych oraz w krajowych i zagranicznych punktach wymiany ruchu internetowego oraz bazuje na autorskim oprogramowaniu rozwijanym i doskonalonym od samego początku istnienia firmy.  Sumaryczna pojemność redGalaxy CDN wynosi ponad 1 Tbit/s (terabit na sekundę).

W sobotę, 4 kwietnia, miało miejsce jedno z najważniejszych wydarzeń w historii serwisu player.pl – był nim charytatywny koncert, zorganizowany przez Fundację TVN „Nie jesteś sam” pod hasłem #KoncertDlaBohaterów. Stanowił on podziękowanie za zaangażowanie pracowników służby zdrowia w walkę z epidemią koronawirusa. Muzycy grali ze swoich domów, łącząc się ze studiem za pomocą Internetu. Wystąpili między innymi Roksana Węgiel, Blue Cafe, Maryla Rodowicz, Beata Kozidrak, Marcin Wyrostek, ENEJ i Tomek Lipiński. Wydarzenie prowadził Marcin Prokop.

W trakcie koncertu, obciążenie systemu redGalaxy CDN osiągnęło rekordowy poziom, blisko 750 Gbit/s. Tym samym, koncert był jednym z największych wydarzeń transmitowanych w polskim Internecie.

– Cieszę się, że Atende Software było partnerem technologicznym tak wyjątkowego wydarzenia. Poprzez obsługę takiego poziomu ruchu, udowadniamy, że telewizja internetowa z powodzeniem może uzupełniać – a w przyszłości zastępować – telewizję linearną – komentuje Przemysław Frasunek, Wiceprezes Atende Software.

#koncertdlabohaterów – opis akcji

Akcja była podziękowaniem za heroiczną pracę lekarzy, pielęgniarek, ratowników, sanitariuszy oraz innych pracowników służb medycznych, którzy dbają o nasze życie i zdrowie w tych trudnych tygodniach. W koncercie wzięli udział artyści i muzycy, którzy w tym trudnym czasie wspierają walkę z koronawirusem w Polsce. Podczas wydarzenia zostały zebrane środki na wsparcie walki z epidemią. Do akcji wsparcia wciąż można się włączyć, między innymi wysyłając SMS o treści „Pomagam” pod numer 7126 (koszt 1,23 zł z VAT) lub dokonując wpłaty na konto dedykowane Fundacji TVN „Nie jesteś sam”: 10 1140 1010 0000 2581 1800 1077 (mBank).

Atende Software jest wiodącym dostawcą technologii OTT w Europie Środkowo-Wschodniej. redGalaxy to kompleksowa platforma technologiczna dla telewizji internetowej, która składa się modułu zarządzania treściami, systemu dystrybucji treści, transkoderów, systemów zabezpieczania treści, a także aplikacji klienckich dla różnorodnych urządzeń końcowych. redGalaxy jest wykorzystywane przez największych nadawców telewizyjnych i operatorów telefonii komórkowych, takich jak: TVN Discovery Poland, P4 (operator sieci Play), TV3 Group (operator działający na terenie krajów bałtyckich). Każdego dnia platforma dostarcza treści do milionów użytkowników końcowych.